Michel Haelterman

Michel Haelterman en zijn grootste passie

Paardenfokkerij

Paardenfokkerij is de grootste passie van Michel Haelterman.  In zijn zoektocht naar de juiste dekhengst voor zijn merries houdt hij rekening met veel factoren.  Er worden jaarlijks zo’n 15 veulens geboren die door Michel Haelterman zelf nauwlettend geobserveerd worden op hun karakter, uitstraling, temperament.  Deze kenmerken en eigenschappen bepalen later welke rol hun sportcarrière zou kunnen worden, doch de springkwaliteit van de vader en moeder blijft zeker van het grootste belang.

Daar Michel Haelterman niet kan aanvoelen hoe een paard zich laat rijden, bespreekt hij dit tegenwoordig met zijn zoon en ruiter Damien, teneinde de juiste match te vinden. Zo proberen zij telkens opnieuw de springkwaliteit te verbeteren maar ook het model en rijdbaarheid krijgt de nodige aandacht.

In Haras de Laubry krijgen de veulentjes de kans om op te groeien tot jonge paarden.  Haras de Laubry heeft in het verleden al verschillende paarden met faam gefokt die op internationaal niveau goed presteerden, met name: Nikita de Laubry, Uno de Laubry, Dinero de Laubry, etc…

Zo heeft Michel Haelterman zelf het paradepaardje van Haras de Laubry gefokt: de door Zangersheide en AES goedgekeurde dekhengst Hooligan de Laubry (Clinton x Skippy II).  Het is niet voor niets dat hij deze naam heeft gekregen aangezien hij als veulen al brutaal was.  Ondanks het feit dat hij nog steeds hengst is, heeft Hooligan een gewillig karakter en beschikt hij over een onbegrensd vermogen.  Gezien zijn karakter reeds als veulen typeert het hem dat hij zeer leergierig is.  Hij bewijst tot op heden nog altijd dat hij tot de top behoort.

 

Opleiding à la Carte, gegarandeerd door Michel Haelterman

Michel en zijn stoeterij staan garant dat elk paard van De Laubry een opleiding “à la carte” krijgt.  Haras de Laubry heeft de nodige infrastructuur en enthousiaste medewerkers om de paarden zelf op te leiden.  Zo worden de paarden opgeleid naar een springniveau van 1m20 tot 1m60.

Er worden ongeveer 40 paarden getraind en daarnaast lopen er nog een zestigtal jonge paarden (veulens en paarden tussen één en vier jaar) op de weide.

Jaarlijks lopen een aantal De Laubry paarden tussen de 5 en 7 jaar, de cyclus voor Jonge Paarden programma met oog op het Belgisch Kampioenshap Jonge Paarden in Gesves en later het Wereldkampioenschap Jonge Paarden in Lanaken.  Dit WK is een absoluut hoogtepunt voor een fokker.

Haras de Laubry probeert het geschikte paard voor elke ruiter te vinden.  Er worden jaarlijks paarden verkocht die commercieel super liggen voor elk niveau van amateur tot professionele ruiter.

Professioneel wenst Michel Haelterman zeker te investeren in zijn sportstal door de betere paarden langer aan de sport te houden